воскресенье, 7 мая 2023 г.

  РОДНОТО    СЕЛО  РАЙНИНО


     Нашите родители, деди и прадеди са родени и живели  в землището на с.Райнино. В страната ни няма друго населено място с това название. Село носещо името на една образована, интелигентна, красива и свободолюбива девойка - Райна. Тя има свято място в историята на България. Тя е княгинята на народа.

     Райна Попгеоргиева е родена през 1856г. в Панагюрище. Тя е ушила знамето на Панагюрски революционен окръг за Априлското въстание. Учи три години медицина в Москва и е първата дипломирана акушерка в България. Умира на 61 годишна възраст в София.

     Не знам защо, в детството си, аз съм свързвал името Райнино с думата Рай. Райна - дъщеря на Рая, а Райнино - една малка частица от Божествения Рай, описан в  свещените книги като най-доброто, най-прелестното, най-притегателното място за живеене на човешкия род - със своите реки от мляко, масло, мед и вино, което не опиянява. Със своите безкрайни градини с всякакъв вид плодове и още много, много - само хубави неща.

     Малко по-късно, също в детството, когато научих, че нашето ТКЗС се казва “Златна Добруджа”, си помислих - а как иначе - на такава земя не похожда друго име освен “Злато”. Веднага си представих как със “Златна” пшеница е пълен целият стопански двор. Естествено, разказите от читанката ми са дали почва за такива фантастични представи.


      


Комментариев нет:

Отправить комментарий

  На гости с волската каруца                     В детството ми помня едно единствено пътуване с волската ни каруца. Гостувахме на роднини в...