воскресенье, 10 сентября 2023 г.

     Родоначалникът Гяур Хасан 


         Написах тези редове през лятото на 2020 година. От края на 2019 г. по света върлуваше някаква непозната заразна болест, за която все още нямаше лекарство. В случая името на вируса не е важен - но ще го напиша - коронавирус - ковид 19. По- важното е , че той постави съвременния свят на колене . Парализира го. Политици и медици говорят, че това е война с невидим враг. Спряха да летят самолети, да се движат влакове и пътуват автобуси между селищата. Властите в много страни затвориха всички въздушни и наземни пътища - пеш не можеш да се добереш до съседно село от полиция и военни. 

         Затвориха стадиони, магазини, ресторанти, кина, театри, музеи, катедрали, църкви, джамии. Улиците и на най-големите градове по целия свят опустяха от хора и автомобили. По телевизията даваха картини - пусти, празни улици и площади в Ню-Йорк , Москва, Истанбул, Анкара, Лондон, Берлин, Париж. Аз не вярвах на очите си! Този свят с тези свои “неограничени”  възможности беше безпомощен! Всеки човек беше задължен да си стои вкъщи - за да не се зарази или да не зарази друг. Медицината, с цялата си здравна организация на познатия ни модерен свят беше безсилна. Всяка емисия новини по електронните медии започваше като сводка от фронта - колко са заразените, излекуваните и починалите. Появиха се картини от САЩ, където стотици починали погребваха в обща яма - нещо като по време на война. 

         Бог по своему напомни на човечеството за себе си:

- да се опомни, да спре своя див, зверски ламтеж за богатство и охолен живот.

- да спре потъпкването на най-елементарните човешки права. 

- да има почитание, достойно уважение към Бога, към своя създател. 

         Шамарът, плесникът на Бога не беше силен. Беше предупредителен. Дали човечеството е разбрало това - ще покаже времето. 

         Майка ми разказваше - имало село - на около 2-3 км югозападно от джамията на родното ни село. Кенезлер се казвало. Никой от селото не можал да се спаси от нападналата ги болест. Съвременниците разказвали, че години след това, в тихите часове на нощите, се чувал човешки плач от това място. 

         За подобно явление съм чел за много места в европейската част на Русия, където е имало масова гибел на  хора през II  световна война. 

         Написах накратко това, за да изпъкне по-добре, за да имаме по-добра представа и да ни стане по-ясна причината - Защо прадядото на баща ми е решил да се премести със семейството си да живее на ново място в дивата гора - там където човешки крак не е стъпвал и където брадва не е влизала. 

         Казано на съвременен език - в условията на пандемия, той се самоизолирал. Трябвало да се отдалечи от заболелите. Към такова решение са прибягвали много негови съвременници, в края на  тридесетте години на XIX век.

         Тази година аз навърших 71 години. Имам 51 години трудов стаж - повечето в тежък физически труд. Отсъствията ми от работа по здравословни причини са символични - колкото пръстите на едната ръка.

         Имайки натрупан такъв жизнен опит, смея да твърдя, че за да се реши на подобно начинание нашият пра - пра дядо е бил физически много здрав, човек със силна воля, уверен в себе си и упорит. Човек с огромно желание да живее и да се радва на даденостите и прелестите на земния живот. 

         Неминуемо тези качества той ги притежавал. Бил още много сприхав и дързък до жестокост, за което получил прякора - Гяур - неверник. 

         Човекът се казвал Хасан. 

         Намерил новото място за живеене Гяур Хасан. Това е на няколко стотин метра източно от пояса до стопанския двор на селото ни. 

         Имало полянка с равно място за дом, двор и малка градинка. По нататък трябвало да корени и да направи дам за животните и по-голяма градина. Отстрани на полянката , на по-малко от стотина крачки е имало малко вода, в една малка падинка, която трябвало да се почисти от горния слой земя. С нея да се  направи дига, бент от долната страна за да може да се събира и задържа тук повече дъждовна вода - за семейството и добитъка. 

         Проектът бил пред очите му. Трябвало само да се работи. Откъде е започнал реализацията на плана си, не знам. Може би класически - от отходното място, или малка колибка, където да се скрие от първия дъжд? Или от гьола - източника за вода?

         Ясно е едно - откъдето и да започне, трябвало да се работи - много и много. Неспирно и настойчиво. Всеки ден с нови сили и бодрост. Без униние и умуване. 

         И той работил неуморно - както се казва от ранна сутрин до късна вечер. Построил дом за семейството си, дам и сайвант за животните, сушинка за каруцата. Не спирал - коренил и правил нива. 

         Когато живеех в Русия, по телевизията показаха жена, която сама изкоренила и почистила 40 дка лес - тайга. На брега на една неголяма река. Живяла е сама на този участък - без мъж и деца - далеч от цивилизацията. 

         Не знам колко декара е почистил Гяур Хасан. Може би не така здава и чевръста като тази сибирячка - тайожничка е била и нашата пра - пра - баба. Две деца, добитък в двора, къщата да прибере, ядене да приготви, на мъжа си помага - не успявала както му се искало на нашия сирихав и претенциозен дядо. Не искам да взема грях на душата си, но побоищата навярно са били често явление. Веднъж - както обичаше тихо да казва татко, гледайки земята пред себе си - прадядо ми е прекалил. След това, поставил мъртвото тяло на жена си в каруцата, хвърлил отгоре й малко вършина и я закарал в дома им - да я приготви за погребение.  За голямо съжаление повече нищо не знаем за пра - пра баба. Даже името й! Жалко и срамно. 

         Нека Бог прости греховете й! 

         Не знаем колко време след жена си е живял пра - пра дядо. Нека Бог бъде милостив към него! 

         Дълбоко в душата си съжалявам, че не знаем откъде са дошли - тяхната родина, родината на техните родители - откъде е потеклото им. 

         Знам друго и искрено вярвам, че нашите пра - пра родители ще се срещнат в градините на небесния Рай, след безбройните блаженства, където ще живеят мирно, тихо, в благоденствие и пълно разбирателство. 

         Пра - пра дядо и пра - пра баба са имали две деца - два сина - по-големия - черен като арабин - Кара Бейтуллах ; по-малкия - рус със сини очи - като славянин - Чакър Мехмед.

         Тук трябва да кажа, че освен децата, семейството на нашите пра - пра родители е оставило след себе си гьол. Гьолът на Гяур Хасан. Той е надживял техните деца и внуци. В този безводен край, той е поил хора, давал е живителна сила на много животинки и скот близо 100 години. Какво по-благородно да направиш добро на земята без да искаш нещо в замяна! Това е вид служение към Бога, един пряк и къс път към Всевишния. 

         Съдбата на гьола е решила новата епоха - премахването на синорите, колективизацията, създаването на ТКЗС - новият начин за обработка на земята, новите икономически и човешки взаимоотношения. 

         Мощни трактори с големи плугове са изравнили мястото и “Хасановия гьол” изчезнал - превърнал се в нива. Дошло е друго време, в което той вече не бил нужен.


  На гости с волската каруца                     В детството ми помня едно единствено пътуване с волската ни каруца. Гостувахме на роднини в...