среда, 28 июня 2023 г.

      РАЙСКИЯТ  КЪТ   НА  РАЙНИНЦИ


     Всяко населено място има своя любима местност за разходка, за провеждане на всякакви душевни срещи, за честване на юбилейни общонационални тържества. Исперих има своето “Сборяново”, Разград –”Пчелина”, Шумен – “Кьошкьовете”, Плевен – “Каялъка”, крайбрежните градове – своите Морски градини. Всеки може да продължи този списък – с красиви места в нашата страна и извън нея. 

     За нашата малка Родина – село Райнино, безспорно това е “Крушака”. Със своя равен терен, зелената морава, цъфналите през пролетта вековни круши е бил винаги пред очите ми, където и да съм бил по света.

     Тази неповторима картина е уникална за мен, защото е от Родината, от родното място. Тя по своему грее душата. Под това високо красиво синьо небе, сред тази растителност, сред този галещ окото пейзаж, се чувствам свой, тук си отпочивам по-бързо, най-добре. Тук ми е най-леко.

     Повече от 16 години бях  на работа в Западния Сибир на Русия, на север от 60-ия паралел. Освен няколко пъти с влак и самолет, това разстояние от 5000 км, четири пъти съм го изминавал  с личния си автомобил. Когато край пътя свършват черницата, тополите, акацията, липите, дъбът, свършват нивите с царевица, пшеница, ечемик, люцерна започва друг климат – студен, неприветлив. Друга растителност, други пейзажи. Няма ниви, няма населени места. Напразно погледа търси нещо познато – няма. Дори небето не е същото - то е ниско, винаги навъсено, мрачно.

     Друго е крушака – място нищожно малко в сравнение със Сибирските простори – но по празниците – гъмжеше от народ. Имаше място за всичко и всички – гьола с пладнуващ скот под вековните дъбове наблизо, футболно игрище с много весел народ – жени и мъже, деца и юноши, млади и стари, които са заедно, на общ празник! Това е възхитително, радостта е голяма, обща! Това не се забравя, остава за цял живот.

     Съседите ни Жейно Иванов и Тодор Акпунарлията бяха овчари в ТКЗС. Аз и брат ми Яфес, през летните ваканции на 1960-61г., бяхме тяхни “асистенти” – подкарвачи. Сутрин и вечер, когато те дояха овцете ние ги подкарвахме към тях. След това измивахме съдовете от млякото, през деня измитахме кошарата. Когато излизаха на летен лагер, овцете вече не се дояха. Ние ходехме само да изметем лятната кошара, която се намираше на Крушака.

     По същото време, там един трактор коренеше наскоро изсечената гора. Аз много обичах да гледам как мощната машина забиваше два рога в корените под дънера бутваше малко напред, повдигаше греблото със зъбите и готово – чуканът с много земя между корените е навън. Един ден тракториста беше около фургона – млад, приказлив, веселяк. Запознахме се – Георги Хаджиев от съседното ни село Иван Шишманово. След пет години съдбата  отново нм срещна с този човек. Работихме в един  и същи цех  – “Полиетилен ниско налягане” – на Нефтохим Бургас. Оженил се от Айтос, живееха в Бургас.

     В казармата ме изпратиха на курсове и станах тракторист. Работих на същия модел трактор, както този на Крушака. Видях катунарския живот и мръсния занаят , за който тогава беше ми казал Георги. Два месеца бях на фургон край г.Бобов дол - без ток, вода и пощенски адрес. Писма не можех да получавам, но да изпратя можех. От несъобразителност и лекомислие писмо до мама не изпратих. Тя се видяла в чудо, отишла на врачка. Тя е успокоила маминото сърце – казала, че съм жив и здрав, на някаква поляна, далеч от хората - там писма не получават.

     Моята съпруга е от Украйна, православна християнка. През лятото на 2018г. на път за Рупите и Петрич, посетихме Рилския манастир. На връщане от манастира наближих познатата ми местност Жабокрек. Тук през август 1969г., когато бях войник, с един малък автобус беше ни докарал нашият командир – майор Георги Кацарски – бивш партизанин, участник в акцията при Жабокрек. Много добър човек – бяхме 15 войника при него – шофьори, трактористи и монтьори. Отнасяше се към нас като към свои деца.

      Автобусът ни спря до един неголям, скоро открит паметник. С нас, на това мероприятие бяха и офицери от щаба в София, също участници в това сражение. Разказаха, и на място ни показаха как се развили събитията тогава. 

     Там на поляната  има крайпътно заведение. Мислех там да се отбия, да хапнем по нещо. Исках първо да видя паметника, да разкажа на моите спътници за това място.

     Отдалече намалих скоростта – гледах – не виждах паметника. Тук мястото е открито, голямо пространство без дървета. Помислих си – махнали са го! Нищо, рекох си, мястото му ще видя, как са го унищожили.

     Не, не бяха го махнали. Около него бяха израснали на гъсто и на високо много дръвчета, еднакво дебели, като върлини. Истинска жива преграда. По-просто казано – гюрлюк.

     Стана ми тъжно. Потеглих бавно, плавно. На жена ми казах:

     – Тук наблизо има градче, Рила се казва, там ще спрем.

     Подобна и еднаква е съдбата на паметника и Крушака. Те не са така силно нужни на съвременниците, както са били нужни нам  и  на хората до нас. Те са станали жертва на времето, на епохата в която живеем.


четверг, 8 июня 2023 г.

                                 УСЛОВИЕТО НА СТАРЕЙШИНАТА КЬОСЕ АБДИ

     С нескрита гордост разказваше татко за Кьосе Абди - като за  свой далечен прадядо.                                                                    

     Казваше, че е бил практичен и мъдър за времето си човек. Охотно е приемал нови жители около себе си. Разбирал е, че с повече хора, по-леко се понасят несгодите не живота в нелеката епоха в която живеят.

      Единственото условие към новите заселници е било - да донесат със себе си фиданка  от круша и да я посадят.

      С възторг баща ми казваше, че това е било умно, мъдро за времето си условие. Шарената сянка на крушата е най-добра за обедната почивка през летните горещини - както за хора, така и за животни. Докато плътната и дебела сянка на ореха е вредна и опасна за здравето. От плодовете на крушата хората са правили туршия - една естествено газирана напитка, с която утолявали жаждата си през горещите дни на летните полски работи - коситба, жътва и вършитба. Всеки стопанин е имал на нивата си круша - просто за сянка на децата му, люлка да закачи, на обяд да седне под нея. И крушата не привлича мълнията - допълваше накрая татко.

      Пред нашата родна къща също имаше круша, посадена от дядото на мама - Арзу оглу Хюсеин. Той е построил и самата къща.

       През есента, мама като извади хлябовете от фурната, хвърляше в нея кофа круши - разстилаше ги и ги оставяше до другия ден. След като ги извади, стояха на слънце още ден-два. Това бяха сушените круши за ядене през зимата.

      Имахме едно малко каче - 80-100 литра, с капаче. В него се правеше туршията от круши. Освен круши, няколко дюли се слагаха за аромат.  Добавяха се още киселици - диви ябълки. Имаше ги в едно ниско място в гората към Зебил - Алмалък се казваше местността - не далеч от междуселския път между Райнино и Зебил. И сега са пред очите ми отрупани през есента с дребни ябълки големите клонести дървета. Слънчевата страна на плодовете им бяха почервенели и привличаха погледа от далеч - сред зелената гора - такава алена красота! Огънатите от натежалия плод клони сякаш приканваха, молеха учтиво с тих, нежен глас:: 

     -”Не ни отминавайте! Елате, наберете, вземете нашия богат дар, та да се изправим и отпочинем!”



      Круша имахме и на нивата, в самия й край, до пътя. Там, под нея, около каруцата сме играли с братята докато майка и татко работеха. Дорде поотраснем, за да можем и ние да работим - изчезна и нивата и крушата. Това място стана един огромен блок на ТКЗС - от края на нашето село до реката. Без един синор и без едно дърво - беше започнала "революция" в обработката на земята.

       Разказаното до тук, беше отчасти отговор на въпроса - защо именно круша е поставил в своето условие Аксакалът. И не само – самата идея за засаждане на овощно дърво безспорно и несъмнено има своята благородна цел и възпитателна мисия.

      Ще ми се да вярвам, че крушака – една от природните забележителности на селото ни, е останал именно от това време. Разбира се с поддържане - изсъхналите и стари дървета да са били заменяни с нови фиданки, въпреки, че за последните сто години, за които от разказите на родителите ми имам добър поглед, круши от крушака са отсичани, но не и засаждани. Просто се измени животът на хората. Няма такава остра нужда от тях, както е било по времето на старейшината.

      Все пак, в двора на дъщеря ми има круша – в края на градината, до пътя. Ражда едри и сладки плодове - с хубав приятен аромат. През есента, вземам една круша от падналите под нея, поднасям я към устата си с неутолимата надежда да намеря оня вкус на крушите от незабравимите и безгрижни детски години - от крушата пред къщата ни и на нивата ни…


  На гости с волската каруца                     В детството ми помня едно единствено пътуване с волската ни каруца. Гостувахме на роднини в...